Nieuws/Binnenland
995325
Binnenland

Slachterij mag niet meer slachten van NVWA

Slachterij Van Hattem Vlees BV uit Dodewaard mag voorlopig geen dieren meer slachten. Dat is het gevolg van het besluit van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om dinsdag de erkenning van het bedrijf te schorsen. Ook mag de onderneming geen levensmiddelen meer in de handel brengen.

Volgens de voedselautoriteit lukt het de slachterij nog steeds niet om het zogenoemde traceringssysteem zo aan te passen dat partijen vlees die het bedrijf nu slacht, in de toekomst goed zijn te achterhalen.

Van Hattem stond al sinds 24 januari onder verscherpt toezicht omdat het geen duidelijkheid kan geven over de herkomst en bestemming van enkele tientallen paarden en pony's. De NVWA vermoedt dat dit paardenvlees is verwerkt in pakketten rundvleessnippers en andere producten.

Het bedrijf moet daarom alle partijen vlees die tussen 1 januari 2012 en 23 januari van dit jaar door het slachthuis zijn verwerkt, uit de handel halen. Het heeft daarvoor dinsdag zijn afnemers benaderd. De afnemers moeten binnen 24 uur via de website van de NVWA melden welke actie zij ondernemen.

Dat al het vlees terug moet, werd maandag nog eens bevestigd door de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een geding dat Van Hattem had aangespannen. Het bedrijf vindt de maatregel overdreven.

Volgens de NVWA kan de voedselveiligheid echter niet worden gegarandeerd. Het vlees is daarom niet geschikt voor menselijke consumptie of als diervoeder.

De autoriteit zegt dat Van Hattem tot tweemaal toe de kans heeft gehad om het traceringssysteem te verbeteren. „Zodra ze melden dat ze het systeem hebben verbeterd en het bij inspectie in orde blijkt, wordt de schorsing opgeheven.”