Nieuws/Buitenland
995327
Buitenland

Oppositieleider Venezuela geeft zich over

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López heeft zich dinsdag overgegeven aan de politie. Dit hebben ooggetuigen in Caracas gemeld. De autoriteiten beschuldigen hem van „moord en terrorisme”.

Na zijn arrestatie blokkeerden vele tienduizenden aanhangers de straten van de Venezolaanse hoofdstad. „Ik heb me overgegeven aan een onrechtvaardige en corrupte justitie”, zei López na zijn arrestatie. Verder liet hij weten dat hij op vreedzame en democratische wijze naar verandering in het Zuid-Amerikaanse land blijft streven. López werd in een militair pantservoertuig weggevoerd. Volgens Globovision, een zender van de oppositie, is de oppositieleider overgebracht naar een gevangenis buiten Caracas.

Bij betogingen tegen de regering kwamen vorige week drie mensen om het leven. López is een van de leiders van het verzet tegen het beleid van de socialistische president Nicolas Maduro. Burgers en studenten protesteren al wekenlang tegen de oplopende inflatie, de schaarste en de criminaliteit in Venezuela. Aan de andere kant zijn er sympathisanten van de president die geregeld de straat opgaan. Ook dinsdag hielden aanhangers van het staatshoofd een betoging in de hoofdstad.