Nieuws/Buitenland
995365
Buitenland

Begrafenissen uitgesteld door watersnood

Veel begrafenisondernemers in Engeland zitten noodgedwongen met hun armen over elkaar, omdat ze door de overstromingen niet aan de slag kunnen. Een aantal kerkhoven staat onder water. Op andere begraafplaatsen is de grond zo verzadigd, dat er geen graafmachines kunnen worden ingezet en graven met spades gevaarlijk kan zijn.

De problemen spelen op overstroomde kerkhoven langs de Theems en in Somerset, maar ook op niet-overstroomde drassige begraafplaatsen. „Zodra je met het graafwerk begint, lopen de graven vol met water”, zegt Tim Morris van het Britse Instituut voor Begraafplaatsen en Crematoria in de dinsdageditie van de krant The Guardian. „Grafdelvers lopen dan het risico dat de graven instorten.”

Morris legt uit dat het uitstellen van begrafenissen geen probleem is, omdat stoffelijke resten voor langere tijd in mortuaria kunnen worden opgeslagen. Hij begrijpt dat het voor nabestaanden heel vervelend kan zijn. „Het veroorzaakt nog meer verdriet. Maar ik hoop dat de meeste mensen zullen beseffen dat het aan het weer ligt.”