Nieuws/Binnenland
995372
Binnenland

Teeven komt terug op bezuiniging

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) draait met onmiddellijke ingang een bezuiniging terug op een vorm van rechtsbijstand. Het gaat om de vergoeding van het werk in zogenoemde 'kennelijke zaken' in het bestuursrecht. Dat zijn zaken waaraan op het eerste gezicht niet zo veel werk lijkt te zitten en waarvan de uitkomst bij voorbaat al duidelijk lijkt. Maar dat is niet altijd zo, blijkt vooral in asielzaken.

Teeven heeft de vergoeding daarom op het oude niveau teruggebracht van voor 1 oktober 2013.

In 2018 moet er per jaar 85 miljoen euro op de rechtsbijstand worden bespaard. Dat gaat gewoon door, schrijft Teeven aan de Tweede Kamer. Maar hij heeft over alternatieven overlegd met de Nederlandse Orde van Advocaten en diverse verenigingen binnen de advocatuur. De verlaging van de vergoeding voor bewerkelijke zaken en voor een bepaalde piketdienst worden vervangen door andere maatregelen, zo blijkt nu.

Ook wordt in maart begonnen met proeven om de zogeheten eerstelijns rechtsbijstand verder te versterken. De nadruk moet meer te liggen op het gebruik van andere, en waar mogelijk niet-juridische, oplossingen. „De eerste lijn krijgt een functie die vergelijkbaar is met die van de huisarts: hij doet zelf af wat af kan worden gedaan en verwijst door als dat noodzakelijk is”, licht het ministerie toe.