Nieuws/Binnenland
995377
Binnenland

Commissie stiekem was 'niet geïnformeerd'

De 'commissie stiekem', bestaande uit de fractievoorzitters in de Tweede Kamer „acht zich niet geïnformeerd” over de rol en werkwijze van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten bij de verzameling van de 1,8 miljoen metadata telefoongegevens.

De fractievoorzitters lieten dat dinsdag in een verklaring weten naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad dinsdag dat zij op 12 december vorig jaar vertrouwelijk waren bijgepraat door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) over het aftappen door de Nederlandse diensten van de gegevens. Plasterk had eerder gezegd dat de Amerikanen dat hadden gedaan en onthulde pas op 4 februari hoe het werkelijk zat.

De 'commissie stiekem' zat dinsdag bijna 1,5 uur bijeen om te praten over het lekken van geheimen naar NRC Handelsblad. De spanningen tussen de fractievoorzitters waren opgelopen nadat CDA-leider Sybrand Buma uitlatingen van Samsom over de commissie „ongelofelijk stom” had genoemd. Samsom haalde daarop verhaal bij Buma. Samsom botste vorige week al met D66-leider Alexander Pechtold, die de motie van wantrouwen tegen Plasterk indiende in het Kamerdebat over de kwestie.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die als leider van de grootste fractie in de Kamer voorzitter is van de 'commissie stiekem', is afwezig. Dat betekent dat de VVD in de bijeenkomst niet vertegenwoordigd is want er zijn geen vervangers. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zou het gesprek nu voorzitten.