Nieuws/Binnenland
995383
Binnenland

PVV boos om 'Turkse verkiezingsposters'

De PVV is woedend vanwege Turkse teksten op verkiezingsposters van de PvdA en D66, waar maandag foto's van zijn verspreid door weblog GeenStijl. Kamerlid Joram van Klaveren heeft opheldering gevraagd aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Dat laat de partij dinsdag weten. Volgens de PvdA gaat het echter om gephotoshopte affiches.

GeenStijl publiceerde maandag verschillende Turkse posters van D66 en PvdA. Een woordvoerder van de PvdA laat aan De Telegraaf weten dat de partij echter helemaal geen Turkse affiches heeft.

Volgens het Udense kandidaat-raadslid van de PvdA Asli Bolat zijn de posters met zijn afbeelding buiten zijn medeweten om gemaakt. "Ik heb zelf geen campagneposter in het Turks. Sterker nog, mijn Nederlandse flyer heb ik nog niet eens verspreid."

Ook de Turkse poster van kandidaat-raadslid Fatih Elbay van D66 in de Rotterdamse wijk Feyenoord is gemaakt buiten zijn weten om. "De afbeeldingen zijn gemaakt door een Turkse website zonder dat de partij daarvan wist. Ons campagneteam heeft verzocht afbeeldingen van het internet te halen en eventuele posters uit het straatbeeld", laat D66-woordvoerder Ilana Ifrah weten.

PvdA-raadslid Selami Coskun uit Roermond laat echter aan GeenStijl weten dat zijn poster wel degelijk in het Turks is verspreid. "En in het Limburgs", voegt Coskun daar aan toe.

In 2010 ontstond er ook al ophef over Turkse verkiezingsposters. Destijds trokken de meeste partijen hun Turkse affiches terug na alle kritiek. Van Klaveren noemt het "belachelijk" dat de partijen campagne voeren in het Turks. De PVV'er vindt dat Turkse kiezers Nederlands moeten leren.

UPDATE: Lezer Jorik van Vlastuin is woest dat de PvdA ontkent dat er Turkse verkiezingsposters zijn opgehangen. "Ik woon in de Schilderswijk - vlakbij de Haagse Markt - en ook deze verkiezingen is mijn wijk weer bezaaid met posters en flyers zonder ook maar een woord Nederlands er op", schrijft Van Vlastuin.