Nieuws/Binnenland
995385
Binnenland

Verdachte liquidatie Bennajem komt vrij

De 23-jarige Solaiman L., verdacht van de liquidatie van Rida Bennajem (21), komt woensdag op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

Bennajem werd op 16 maart vorig jaar in Amsterdam-West doodgeschoten. De politie arresteerde L. nadat zijn DNA was gevonden op een sleutel die bij het slachtoffer was aangetroffen. De schietpartij zou verband houden met ander onderwereldgeweld, waaronder een dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, eind 2012.

Volgens de rechtbank zijn er zeker sterke aanwijzingen tegen L., maar de laatste maanden is er geen nieuw bewijsmateriaal bij gekomen. Het Openbaar Ministerie (OM) verzette zich dan ook niet tegen de schorsing van het voorarrest van L. Volgens het OM is volstrekt onduidelijk wanneer het onderzoek in de zaak-Bennajem klaar zal zijn. Een verdachte kan in zo'n situatie niet eindeloos in voorarrest worden gehouden.

Solaiman L. moet wel in Nederland blijven en zich beschikbaar houden voor justitie. Hij heeft tot dusver in alle talen gezwegen.

In een aanverwante zaak bepleitte advocaat Sander Janssen dinsdag de vrijlating van Benaouf A. ,maar daarover beslist de rechtbank pas donderdag. A. geldt als een sleutelfiguur in de veronderstelde onderwereldoorlog, waarin ook Bennajem gesneuveld is. Justitie verdenkt A. van betrokkenheid bij de moord op Najeb Bouhbouh.