Nieuws/Binnenland
995394
Binnenland

Tot negen jaar cel geëist voor juwelenroof

Tegen drie verdachten van een grote juwelenroof zijn dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot negen jaar geëist.

Bij de overval op de kraam van juwelier Gassan Diamonds tijdens het paardensportevenement Indoor Brabant in 2013 werd een beveiliger met een vuurwapen bedreigd. De vitrines werden kapotgeslagen. Er werden 57 dure merkhorloges en tientallen ringen en colliers meegenomen met een inkoopwaarde van 6,5 ton.

Het vermoeden bestaat dat de buit in Antwerpen is verkocht. Slechts een klein deel werd teruggevonden, bij een koper in Urmond (Limburg).

De politie kwam de verdachten op het spoor tijdens het onderzoek naar de aanslag op het gemeentehuis in Waalre in de zomer van 2012. De verdachten werden vanwege de brand in het gemeentehuis geobserveerd, gevolgd, gefilmd, getapt en in hun auto afgeluisterd. De politie hoorde en zag achteraf precies hoe de juwelenroof werd voorbereid en de beoogde buit al werd verdeeld. „Er is een overvloed aan bewijs”, aldus de officier van justitie dinsdag.

De hoogste straf eiste ze tegen Peter V. (43) uit Den Bosch, ook omdat hij beschuldigd wordt van verschillende autodiefstallen, autobranden en inbraken. Tegen de Eindhovense woonwagenbewoner Igor de L. (39) werd 8 jaar celstraf geëist. De beruchte Bossche crimineel Daan C. hoorde 6 jaar celstraf eisen.

Peter V. en Igor de L. zwijgen in alle talen over alle beschuldigingen. Daan C. ontkende dinsdag zijn betrokkenheid bij de juwelenroof. „Ik ben echt niet in de Brabanthallen geweest. Ik heb het echt niet gedaan.”

Advocate Irene Klein van Peter V. meent dat het bewijs tegen hem niet mag worden gebruikt omdat hij nooit verdacht is geweest van de brand in het gemeentehuis en onterecht is afgeluisterd en geobserveerd.

De rechter doet op 4 maart uitspraak.