Nieuws/Binnenland
995409
Binnenland

Extra raadsvergadering Leiden over Benno L.

De gemeenteraad van Leiden praat op 27 februari over de kwestie-Benno L. tijdens een extra raadsvergadering. Dat liet een woordvoerster van de gemeente dinsdag weten. Zaterdag werd duidelijk dat de veroordeelde pedoseksueel sinds kort in Leiden woont. Daarop laaiden de gemoederen in de buurt hoog op.

Vrijdag komt burgemeester Henri Lenferink met „meer informatie over de situatie” van de voormalig zwemschoolhouder. Volgens een andere woordvoerster van de gemeente staat het voortduren van het verblijf van L. dagelijks ter discussie en is dat ook één van de punten die vrijdag zal worden aangestipt. Volgens haar wil Lenferink in kunnen staan voor de veiligheid van alle Leidenaren en dus ook van L., die nu bewoner van de stad is.

„Daar moet ik aan het einde van de week natuurlijk mijn mind over opmaken. Hoe de stand ervoor staat. Want ook zijn veiligheid is een item”, liet Lenferink maandag weten. Hij gaf aan dat hij de veiligheid van L. niet kan garanderen. „Ik kan er mijn best voor doen.”

Maandagavond uitten in verschillende media inwoners van Leiden ongezouten kritiek op de burgemeester. In Pauw en Witteman liet een bewoner weten dat Lenferink „voor 08.00 uur op zaterdag de stad uit moet zijn”. Met dat soort uitspraken doet Lenferink niets, aldus de woordvoerster.

Tegenover de negatieve reacties staan echter ook „enorm veel steunbetuigingen”, aldus de woordvoerster. Die komen voor een deel ook uit Leiden zelf. „Vanochtend werd er bijvoorbeeld zelfs een bos bloemen voor de burgemeester gebracht.”