Nieuws/Binnenland
995411
Binnenland

Gigantische planetoïde raast langs aarde

Een planetoïde ter grootte van ongeveer drie voetbalvelden is vannacht langs de aarde gescheerd. De potentieel gevaarlijke ruimtesteen schoot onze planeet op een afstand van 3,4 miljoen kilometer voorbij.

Die afstand staat ongeveer gelijk aan negen keer de afstand tussen de aarde en de maan. De planetoïde is 2000 EM26 genoemd en heeft een diameter van 270 meter. Via een astronomische telescoop van Slooh werd op de Canarische eilanden vastgelegd hoe het ding met een snelheid van 12,37 kilometer per seconde onze aarde miste. "We ontdekken regelmatig dit soort planetoïden die potentieel gevaarlijk zijn, soms zelfs pas een dag voordat ze de aarde naderen", vertelt Paul Cox, werkzaam voor Slooh. Onheilspellend vervolgt hij: "Wij moeten ze vinden voordat ze ons vinden."

De planetoïde schiet op een bijzonder moment langs onze planeet. Precies een jaar geleden stortte een meteoriet neer bij de Russische stad Tsjeljabinsk in het Oeralgebergte. De steen zorgde voor miljoenen aan schade en meer dan duizend gewonden.

Klik hier om de videobeelden van de planetoide te bekijken.