Nieuws/Binnenland
995418
Binnenland

Hoe zoek ik mijn stamboom uit?

We zijn er allemaal wel benieuwd naar: wie zijn mijn voorouders en waar kom ik eigenlijk vandaan? Veel mensen kiezen er daarom voor om hun stamboom uit te zoeken. Want straks blijk je net als Waldemar Torenstra over blauw bloed te beschikken! Maar hoe kom je er eigenlijk achter wie je voorouders zijn? VROUW zocht het voor je uit.

Het uitzoeken van je familiestamboom is behoorlijk tijdrovend en doe je niet even in één dagje. Hoe lang je hiermee bezig bent is van te voren lastig in te schatten. Het hangt van een aantal factoren af, zoals hoe groot je familie is, hoe vaak je naam voorkomt en of je familie in dezelfde omgeving is gebleven.

Hoe begin je?

  • Bepaal van tevoren wat je precies wil weten. Ben je op zoek naar de familie van je vaderskant of van je moederskant? Kies je ervoor om een voorouderonderzoek te doen, waarin je op zoek gaat naar al je voorouders, of ben je alleen op zoek naar de mannelijke lijn die de familienaam doorgeeft? Zorg dat het duidelijk is wat je zoekt, anders zie je door de bomen het bos niet meer.
  • Praat van tevoren met je grootouders, oudtantes en andere familieleden over je voorouders. Zij hebben vaak informatie over hun ouders, opa’s en oma’s die je op weg kan helpen. Doe ook navraag naar de herkomst van je familie. Zijn ze allemaal in de omgeving geboren of komen ze uit hele andere delen van het land of zelfs uit het buitenland? Zo voorkom je dat je zoekt naar een speld in een hooiberg. Als je weet waar je moet zoeken en naar wie je zoekt, wordt je zoektocht een stuk eenvoudiger.
  • Begin bij het opschrijven van je stamboom zoveel mogelijk in het heden. Begin bij je eigen gezin. Noteer jezelf, je broertjes en zusjes en je ouders. Werk zo steeds meer richting het verleden. Voor het bewaren van de informatie die je hebt gevonden zijn er verschillende programma’s voor op je computer beschikbaar. Veelgebruikte programma’s hiervoor zijn: Aldfaer, MyHeritage of Family Tree.

Waar ga ik zoeken?

  • Napoleon voerde in het jaar 1811 de Burgerlijke Stand in. Vanaf dat moment werden achternamen officieel geregistreerd, maar ook geboortes, huwelijken en overlijdensaktes. Alle informatie vanaf 1811 is dus opgeslagen. Een groot deel van deze aktes zijn ook op internet te vinden. Hiervoor kun je terecht op de internetsites WieWasWie en CBG
  • De volgende stap is het bezoeken van archieven. Er zijn verschillende plekken waar je hiervoor terecht kunt, zoals een gemeente- of streekarchief, provinciaal archief en het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag. Bij het invoeren van de Burgerlijke Stand zijn duidelijke aktes opgesteld met daarin wie welke achternaam kreeg. Deze aktes zijn te vinden in provinciale archieven. Zo kun je ook je familie vóór 1811 uitpluizen.
  • Huwelijksakten bevatten de meeste informatie, omdat hierin zowel de bruid en de bruidegom als hun ouders zijn vermeld. Hierdoor kun je relatief makkelijk verschillende generaties aan elkaar koppelen.

 

Belangrijk om te weten

Het is handig om te weten dat de spelling van achternamen door de jaren heen nog wel eens is veranderd.  Ambtenaren waren vroeger niet al te nauwkeurig met het schrijven van namen. Hierdoor kan het voorkomen dat de achternaam van je voorouders anders is geschreven.

Mocht je het toch iets te lastig vinden om zelf je stamboom uit te zoeken, dan kun je altijd nog een expert op het gebied van genealogie dit voor je laten doen.