Nieuws/Binnenland
995453
Binnenland

Zweedse pallet lost alles op

Ben Beckmann zat al jaren in de verpakkingen toen hij het OptiLedge palletsysteem tegenkwam. In eerste instantie ontworpen door en voor Ikea. Beckmann zag markt in het product, werd distributeur en zette zijn bedrijf OptiLedge.eu op de kaart.

Het systeem waarmee de ondernemer furore maakt, is zo ontworpen dat er geen pallets meer hoeven worden gebruikt bij het transport van allerhande goederen. Dit bespaart de gebruiker enorm veel opslagruimte in het magazijn, geld en het is bovendien licht en milieuvriendelijk. „Het voldoet aan alle in- en exporteisen en is dus voor vele bedrijven zeer interessant”, vertelt Beckmann.

Een set bestaat uit twee lichtgewicht balken van kunststof op pootjes, van 900 gram per set, waarop de lading wordt geplaatst. Deze lading wordt omsloten door een opstaande rand en vervolgens wordt het geheel bevestigd met een omsnoeringsbandje. De lading moet wel een eigen sterkte of bodemplaat hebben. Een voordeel is dat een pallet op deze manier nooit groter is dan de lading die erop staat, wat de nodige ruimte bespaart.

Er wordt dan ook enthousiast gereageerd op het systeem waarvan Beckmann het alleenrecht heeft. Zijn klanten rijden met de OptiLedge pallets van hot naar her, en zo verspreidt ’het evangelie’ zich vanzelf. „De ontvanger van de producten die worden vervoerd ziet hoe handig en ruimtebesparend dit systeem is. Als het dan ook nog goedkoper is, of in ieder geval niet duurder dan de houten pallet, maar het brengt wél allerhande andere voordelen met zich mee, dan is de keuze snel gemaakt.”

Dat Ikea het bedacht en zelf gebruikt, wekt vertrouwen bij de klanten van Beckmann: „Ikea bedacht het systeem voor zichzelf, om hun eigen goederen mee te vervoeren. Niet om het als palletsysteem in te voeren in de transportsector, zij willen zich daar niet mee bezighouden. Ik zat al in de verpakkingen en in deze sector gebeurt er niet zo snel iets nieuws op het gebied van innovatie. Dus toen ik op de OptiLedge stuitte, vond ik het al snel een briljant product. Het levert een besparing ten opzichte van de houten pallet en het is duurzaam en vernieuwend.”

Afgelopen december won hij een milieuprijs met zijn bedrijf, de OptiLedge werd gekozen tot het duurzaamste product van 2013. Dit jaar wil Beckmann de distributie verder uitrollen voor de hele EU.