Nieuws/Binnenland
995455
Binnenland

Rechtsbijstand DAS aangescherpt

Rechtsbijstandverzekeraar DAS stelt beperkingen aan klanten die zelf een advocaat willen uitkiezen als zij verwikkeld raken in een juridische procedure. DAS brengt consumenten een eigen bijdrage van 250 euro in rekening, terwijl ondernemers 500 euro moeten betalen als zij geen gebruik willen maken van de huisjurist van de verzekeraar.

Ook stelt DAS maximumbedragen in waartegen externe advocaten mogen worden ingehuurd. Bij arbeidsrechtprocedures is dat 2500 euro en bij bestuurs- en verzekeringsrechtprocedures 3000 euro. In alle overige procedures mag een advocaat maximaal 5000 euro kosten.

DAS benadrukt tegelijkertijd dat er niets verandert voor procedures waarbij verplicht een advocaat nodig is. Daarbij valt te denken aan zaken waarbij het financieel belang hoger ligt dan 25.000 euro.

Met bovenstaande maatregelen wil DAS haar rechtbijstandverzekeringen betaalbaar houden. Het bedrijf verloor eind vorig jaar een zaak voor het Europese Hof van Justitie. Daarin werd bepaald dat verzekerden geen genoegen meer hoeven te nemen met de jurist die ze wordt toegewezen.