Nieuws/Binnenland
995464
Binnenland

Netwerk van camera's in Rotterdamse haven

Om de Rotterdamse haven beter te beschermen tegen onder meer diefstal, drugshandel en smokkel wordt daar een uitgebreid cameranetwerk geïnstalleerd dat vooral de belangrijkste plekken in het gebied in beeld moet brengen. Een eerste proef begint in het voorjaar op de Sluisjesdijkpier bij de Waalhaven.

Dat meldde het Havenbedrijf Rotterdam dinsdag. Het project is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, havenondernemersvereniging Deltalinqs, Douane, de politie en de gemeente Rotterdam.

Er is gekozen voor een proef op de Sluisjesdijk vanwege de specifieke gebiedskenmerken en de aanstaande herinrichting van de pier. Zo zitten er relatief kleine bedrijven op de pier, waardoor er ook de nodige bewegingen plaatsvinden. Daarnaast gaat het om een pier die makkelijk is af te sluiten.

Eind van het jaar volgt een evaluatie. Daarna wordt bekeken hoe het project verder wordt uitgebreid naar andere delen in de haven.

„Met de camera's willen wij vooral de goederen van onze klanten bewaken”, licht een woordvoerder van het havenbedrijf toe. De beelden worden live uitgelezen door medewerkers van de Douane en een particulier beveiligingsbedrijf. Zij gebruiken de beelden niet alleen ter signalering, maar ook voor observaties en het vastleggen van eventueel criminele activiteiten.