Nieuws/Buitenland
995467
Buitenland

Verdachte vast voor Alpen-moorden

Justitie in Frankrijk heeft een 48-jarige man aangehouden voor de gruwelijke moordaanslag op een gezin in de Franse Alpen in 2012. De Brits-Iraakse man Saad al-Hilli (50) werd destijds in de buurt van het Meer van Annecy doodgeschoten, samen met zijn vrouw Iqbal en haar moeder. Twee dochtertjes van het paar overleefden het drama ternauwernood. Een mogelijk toevallig passerende Franse fietser werd ook gedood.

De 48-jarige verdachte zou in het gebied in het zuidoosten van Frankrijk wonen. Hij vertoont sterke gelijkenis met een compositietekening die de recherche eerder vrijgaf.

Het motief voor de moorden is nog altijd een groot raadsel. De Franse justitie speculeerde eerder dat spionage mogelijk een rol heeft gespeeld. Volgens onderzoeksrechter Eric Maillaud gold slachtoffer Saad al-Hilli als een briljant ingenieur en werkte hij voor gespecialiseerde bedrijven aan onder meer satellieten. Al-Hilli beschikte volgens Maillaud bovendien over gegevens waarvan het bezit niet door zijn werk werd gerechtvaardigd.

Ook de rol van de gedode fietser is mysterieus. Deze 45-jarige Sylvain Mollier leek aanvankelijk een toevallige voorbijganger, maar mogelijk was juist hij het primaire doelwit van de moordenaar(s) en was het Saad al-Hilli die met zijn familie op de verkeerde plek op de verkeerde tijd was.