Nieuws
995474
Nieuws

De La Soul-muziek afkomstig van downloadsite

Onlangs gaf rapgroep De La Soul zijn complete catalogus digitaal weg aan fans. Nu blijkt dat zelfs de muzikanten zelf de nummers uit dubieuze bron hebben verkregen.

De weggeefactie was opgezet omdat de muziek in kwestie nog nooit via legale digitale wegen verkrijgbaar is geweest. De oorzaak hiervan is het vele gebruik van samples, waarvoor geen toestemming is verleend. Om dan toch maar de fans tegemoet te komen, gaf de groep zijn complete discografie 25 uur lang gratis weg via zijn officiële site.

Uit onderzoek van IT-nieuwssite Recode.net blijkt nu dat de nummers afkomstig zijn van de Russische illegale downloadsite Rappalata. De naam van de site is namelijk in de zogeheten metadata van de bestanden te vinden.

Nu was het al niet helemaal duidelijk of de weggeefactie illegaal was of niet. Aan de ene kant geven de originele artiesten hun eigen muziek weg, maar aan de andere kant verdient ook het oorspronkelijke platenlabel er niets aan. Al is het onmogelijk om de muziek digitaal te verkopen, dus het is lastig om te bewijzen dat het bedrijf er hierdoor toch geld aan verliest.