Nieuws/Binnenland
995475
Binnenland

Medewerker fiscus verdacht van DigiD-fraude

De politie heeft dinsdag een 54-jarige medewerker van de Belastingdienst opgepakt in verband met een grootschalige fraude met DigiD-accounts. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM). Ook twee andere personen werden aangehouden.

Eerder werden al vijf mensen opgepakt in verband met de fraude, nu zijn er nog eens drie mensen aangehouden. Het gaat om de man uit Westerlee, een 53-jarige plaatsgenote en een 27-jarige man uit Winschoten.

De rol van de belastingmedewerker wordt nog onderzocht. De verdachten mogen geen contact hebben met de buitenwereld en elkaar. In november werden al vijf mensen aangehouden in verband met de fraude. Daarvan werden er drie aangemerkt als hoofdverdachten.

De schade door de fraude loopt in de tonnen, vermoedt het OM. In oktober trokken slachtoffers die in dezelfde flat in Groningen woonden aan de bel; zij konden niet meer bij hun DigiD-account komen. Het bleek dat criminelen opnieuw hun DigiD hadden aangevraagd en vervolgens zorg- en huurtoeslag aanvroegen met de accounts van voornamelijk studenten. Het geld lieten de verdachten op hun eigen rekening storten.

Met DigiD, de digitale handtekening, kunnen mensen in Nederland zich legitimeren op het internet. Door in te loggen met DigiD, kunnen ze persoonlijke gegevens doorgeven of wijzigen bij overheden en een groot aantal organisaties. In 2015 moet er een veiligere opvolger van het DigiD komen.