Nieuws/Binnenland
995478
Binnenland

'Spyshop dekmantel voor wapenhandel'

Bij een grote politieactie rond een Amsterdamse belwinkel annex spyshop in Amsterdam heeft de politie dinsdagochtend dertien mensen opgepakt. De zeven hoofdverdachten, mannen in de leeftijd van 21 tot 52 jaar, werden door gemaskerde arrestatieteams ingerekend bij een serie invallen. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij wapenhandel.

Bij invallen op adressen in Amsterdam, Hoofddorp en Den Ilp trof de politie meerdere (automatische) vuurwapens, stroomstootwapens, munitie, pepperspray en zogenoemde jammers aan. Een jammer is een verboden stoorzender die mobiel telefoon- en internetverkeer plaatselijk onmogelijk maakt.

Bij de grootschalige actie waren ook specialistische zoekteams van Defensie betrokken. Agenten die vanmorgen betrokken waren bij de inval deden er alles aan om onherkenbaar te blijven. Zo droegen politiemedewerkers bivakmutsen en noemden ze elkaar niet bij naam.

De zaak kwam aan het rollen na een tip dat de spyshop aan de Amsterdamse Admiraal de Ruijterweg niet alleen spionage-apperatuur verkoopt, maar ook wapens levert aan de criminele onderwereld. Een van de opgepakte verdachten is de vermoedelijke eigenaar van de winkel. Hij werd van zijn bed gelicht in een woning aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord.

De politie zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit.