Nieuws/Binnenland
995483
Binnenland

Neem je allergie mee uit

Oké, je bent gediagnosticeerd met een voedselallergie. Dat is heel vervelend, maar betekent niet dat je moet stoppen met het genieten van voedsel.

De Huffington Post geeft tips om op een gezellige én veilige manier uit eten te gaan:

Ken je allergie

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar de eerste stap naar veilig genieten is het begrijpen van je allergie. Waardoor wordt het veroorzaakt? Hoe ernstig zijn de symptomen? Wat moet er gebeuren in het geval van een allergische reactie?

Daarnaast is het erg belangrijk om verborgen allergenen te kennen. Veel van deze allergenen staan op de ingrediëntenlijst onder een andere naam. Praat met je arts over de allergie en win, waar mogelijk, ook het advies in van een allergoloog.

Research

Er zijn gelukkig steeds meer restaurants die rekening houden met allergieën en hier zelfs complete gerechten op aanpassen. Neem de tijd om deze restaurants te vinden. Het advies inwinnen van andere mensen met een allergie kan hierbij handig zijn.

Veel specialisten adviseren om bij grotere ketens te eten. Dit omdat ketens vaak een uitgebreid zakelijk beleid hebben geformuleerd met betrekking tot allergieën, evenals een lijst van ingrediënten en de bereidingswijzen voor elk item op het menu.

Bel van tevoren

Restaurants zijn vaak, zeker in de weekenden, druk bezet. Het kan daarom geen kwaad om op voorhand te bellen en het personeel in te lichten over je allergie. Zo voel je je in ieder geval veilig op de avond zelf. Kleine tip, pleeg dit telefoontje tijdens de daluren (14.00-16.00), zo is de kans groter dat je iemand te spreken krijgt die ook daadwerkelijk tijd voor je heeft.

Is de allergie heel ernstig? Dan kan het geen kwaad om naar de chefkok te vragen en met hem alvast een gerecht door te spreken, zodat hij of zij de maaltijd van tevoren kan plannen en bedenken.

In het restaurant

Het is een goed idee om vroeg te gaan eten, bijvoorbeeld in het eerste uur dat het restaurant open is. Zo is er minder kans op kruisbesmetting omdat het nog schoon, ordelijk en rustig is in de keuken. Neem altijd een passend geneesmiddel mee, voor het geval dat. Meld de allergie bij aankomst nogmaals bij het personeel en is er vooraf al een gerecht afgesproken, spreek dit dan voor de zekerheid nog een keer door.

Na de maaltijd

Heb je genoten van de maaltijden en is alles goed verlopen? Vergeet dan niet het personeel nog even te prijzen voor hun aandacht en oplettendheid. Niet alleen om beleefd te zijn, maar vooral om de cultuur waarin voedselallergieën serieus worden genomen te versterken.