Nieuws/Binnenland
995484
Binnenland

Heibel binnen moslimpartij

Er woedt een felle strijd binnen de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE) in Den Haag. Een van de oprichters is uit het bestuur gegooid en heeft aangifte gedaan na doodsbedreigingen.

Hoofdrolspeler in de rel is voormalig medewerker en partijsecretaris Muhammet Yilmaz. Volgens hem is de eenheid ver te zoeken binnen de orthodox islamitische politieke partij.

Hij kreeg naar eigen zeggen bonje met fractievoorzitter Abdoe Khoulani over diens aanwezigheid bij de gemeenteraadsvergaderingen of beter gezegd de vele malen dat de volksvertegenwoordiger niet zijn gezicht liet zien op het stadhuis. „In de wandelgangen noemen ze hem zelfs al het vakantiemannetje”, vertelt Yilmaz, in het dagelijks leven werkzaam als imam. „Tijdens een vakantie heeft hij me zonder het te laten weten geschrapt als medewerker en uit het partijbestuur gegooid. Alleen maar omdat ik hem op de vingers heb getikt.”

Volgens Khoulani zit de vork anders in de steel. Hij spreekt van een rancuneuze ex-medewerker die vlak voor de verkiezingen onrust wil zaaien. „Hij is volgens een normale procedure ontslagen omdat hij tijdens ziekteverlof op vakantie is gegaan. Het bestuur heeft hem daarna geroyeerd vanwege het ontslag”, stelt de partijleider die Yilmaz na zijn vertrek heeft vervangen door een nicht van hem. Zijn neef zat al in het bestuur.

Tegenover migrantenzender Demet TV heeft Yilmaz vertelt doodsbedreigingen te hebben ontvangen aan zijn adres. „Een Albanese man heeft mij gebeld en laten weten dat ik moest ophouden om de heer Khoulani zwart te maken. Hij vertelde me Albanees geweld niet te schuwen. Hij zei letterlijk dat Albanezen niet slaan maar schieten.”

De PvdE is landelijk in de aandacht vanwege raadslid Arnoud van Doorn. Hij is onlangs veroordeeld voor drugshandel aan minderjarigen en was eerst politicus bij de PVV.