Nieuws/Buitenland
995490
Buitenland

Leden Pussy Riot vast in Sotsji

Twee leden van de Russische protestband Pussy Riot zijn in de olympische winterstad Sotsji door de politie aangehouden. Dat hebben ze dinsdag zelf gemeld aan diverse media. Het gaat om Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina die onlangs hebben aangekondigd in Rusland de politiek in te zullen gaan.

Het is niet duidelijk of ze nog steeds vastzitten. Aljochina liet weten dat ze waren vastgenomen vanwege „het plegen van een misdaad” maar ze gaf verder geen details. De aanhouding zou te maken hebben met een clip die ze aan het opnemen waren. Het duo zou de afgelopen dagen ook al twee keer eerder zijn gearresteerd.

De twee waren eind vorige maand in Nederland. Zij openden in Amsterdam het Human Rights Weekend in debatcentrum De Balie. Eerder deze maand waren zij bij een benefietconcert voor Amnesty International in New York met onder anderen popster Madonna. Ze vroegen daar aandacht voor andere activisten in Rusland.

De twee kwamen in december vrij na ongeveer 1,5 jaar straf te hebben uitgezeten in een strafkamp. Ze waren veroordeeld voor het verstoren van een kerkdienst door daar een anti-Poetinlied te zingen.

Behalve de twee leden van Pussy Riot, nam de politie ook enkele andere activisten en journalisten mee. Het zou gaan om bij elkaar negen mensen.

Amnesty International riep de Russische autoriteiten op de arrestanten direct vrij te laten. Volgens de organisatie heeft de regering van Vladimir Poetin de olympische ringen als symbool veranderd in handboeien.