Nieuws/Binnenland
995491
Binnenland

Nieuwe episode in ruzie over orkestnaam

De langslepende ruzie over de naam tussen het Nederlands Symfonieorkest (NedSym) uit Enschede en het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) uit Amsterdam is dinsdag een nieuwe fase ingegaan. Het NedSym moet zijn naam wijzigen, oordeelde het hof in Amsterdam.

Het is inmiddels de vierde rechterlijke uitspraak, na de talloze zaken die de twee orkesten tegen elkaar zijn begonnen, bij de rechtbank en het hof. Allebei hebben ze nu twee keer gewonnen en twee keer verloren. Een bodemprocedure van het NedSym tegen het NedPho loopt nog.

Het gebakkelei is ontstaan nadat het voormalige Orkest van het Oosten in 2011 besloot zijn naam te veranderen in het Nederlands Symfonieorkest. Dit leidde tot wrevel bij het NedPho, dat vindt dat de namen te veel op elkaar lijken. Het Amsterdamse orkest beroept zich in de procedures telkens op afspraken tussen de toenmalige directeuren eind jaren 90. Het Orkest van het Oosten beloofde toen de naam NedSym niet in Nederland te gebruiken.

Het orkest uit Enschede koos uiteindelijk toch voor NedSym omdat het zich in het buitenland al jarenlang als het Netherlands Symphony Orchestra presenteert. Volgens het NedSym is er geen enkel probleem, omdat ik het buitenland genoeg voorbeelden zijn van orkesten met bijna dezelfde naam, zoals in Wenen de Wiener Philharmoniker en de Wiener Symphoniker naast elkaar bestaan.