Nieuws/Binnenland
995493
Binnenland

Winnende stamcel in beeld

Niet alle darmstamcellen hebben evenveel kans om het darmoppervlak te vernieuwen. Onderzoekers van het Hubrecht Instituut hebben nu een manier gevonden om de sterkste stamcellen in beeld te brengen.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in Nature.

Het oppervlak van de dunne darm wordt dankzij actieve stamcellen elke paar dagen helemaal vernieuwd. Deze stamcellen zitten met 14 tot 16 cellen bij elkaar in speciale niches.

Uit unieke cameraopnames van het Hubrecht Instituut blijkt dat niet alle darmstamcellen gelijk zijn. Al deze stamcellen delen voortdurend, maar slechts één van deze 'wint' de competitie en kan als moedercel fungeren voor het oppervlak van een minuscule darmuitstulping (villus).

Gedrag

Uit de opnames blijkt dat stamcellen in het midden van de niche een grotere kans hebben om de competitie te winnen. Maar de filmpjes laten ook zien dat stamcellen nogal eens van plek wisselen binnen de niche. Ze kunnen dus hun voordelige positie 'verspelen'. Onderzoeker Jacco van Rheenen: ''Als we in de toekomst behandelingen willen ontwikkelen op basis van stamcellen, dan is het cruciaal hun gedrag te begrijpen. Ons werk laat zien dat niet alleen de identiteit van een stamcel belangrijk is, maar dat de omgeving bepaalt hoe een stamcel zich uiteindelijk gedraagt.'' Jacco van Rheenen en collega's hebben een nieuwe en unieke hoge resolutie microscopiemethode ontwikkeld, zodat onder andere de stamcellen in levende, volwassen muizen gefilmd kunnen worden.