Nieuws/Buitenland
995499
Buitenland

Weer onrust in Kiev

Bij het parlementsgebouw in de Oekraïense hoofdstad Kiev is het dinsdag tot confrontaties gekomen tussen demonstranten en de politie. Duizenden actievoerders ontstaken bij het gebouw in woede, nadat parlementsvoorzitter Vladimir Rybak had geweigerd hervormingen van de grondwet op de agenda te zetten.

Demonstranten staken banden in brand en doorbraken een politiekordon. De politie antwoordde onder meer met de inzet van waterkanonnen. Samen met rookbommen en rubber kogels werden de actievoerders achteruit gedwongen.

Een van de leiders van de oppositie, ex-bokser Vitali Klitsjko, riep president Viktor Janoekovitsj op de oproerpolitie van straat te halen. „Doe dat en er komt een uitweg. Het zou het besluit van een echte vent zijn”, aldus Klitsjko die in het parlementsgebouw was.

Antiregeringsbetogers beëindigden zondag de bezetting van het stadhuis in Kiev en een aantal andere regeringsgebouwen. Ze deden dat nadat de regering van Janoekovitsj had beloofd alle aanklachten tegen de oppositie in te trekken op voorwaarde dat de actievoerders voor maandag alle bezette overheidsgebouwen zouden verlaten en de wegblokkades in het centrum van Kiev zouden opheffen.