Nieuws/Buitenland
995500
Buitenland

Rwandees in Duitsland veroordeeld na bloedbad

Een vroegere burgemeester uit Rwanda is dinsdag in Duitsland veroordeeld voor zijn aandeel in de grote volkerenmoord in zijn land in 1994. Een rechtbank in Frankfurt gaf hem 14 jaar cel voor het veroorzaken van een bloedbad.

Volgens de rechtbank heeft de 56-jarige man zich schuldig gemaakt aan hulp aan volkerenmoord door zijn aanhangers aan te sporen kerkgangers in het dorp Kiziguro uit te moorden. Bij die massamoord kwamen 400 mensen om het leven. De Rwandees, die in Duitse media Onesphore R. wordt genoemd, is sinds 2002 als asielzoeker in Duitsland en werd daarom in dat land veroordeeld.

R. werd in 2008 aangehouden naar aanleiding van een internationaal arrestatiebevel. Duitsland leverde hem niet uit aan Rwanda omdat Berlijn geen vertrouwen heeft in een eerlijk proces in het Afrikaanse land.

Het is de eerste keer dat een Rwandees door een Duitse rechtbank wordt veroordeeld voor genocide. Tijdens de volkerenmoord in het Midden-Afrikaanse land kwamen mogelijk 800.000 mensen om, voornamelijk leden van de Tutsi-minderheid.

R. heeft altijd verklaard onschuldig te zijn en hoorde zijn straf roerloos aan.