Nieuws/Binnenland
995504
Binnenland

'Colombiaanse spil' drugshandel blijft vast

De vorig jaar aan Nederland uitgeleverde Colombiaanse vermeende 'spil' in de internationale cocainehandel, Zapata C., blijft in voorarrest. De rechtbank in Dordrecht bepaalde dinsdag dat er vluchtgevaar is. Ook bestaat het risico dat C. eventueel terugkeert in de drugshandel. Daarom moet de Colombiaan, die na zijn aanhouding in zijn vaderland al bijna twee jaar in voorarrest zit, voorlopig toch achter de tralies blijven.

C. werd voor zijn arrestatie jarenlang gezocht door de Nederlandse, Italiaanse en Spaanse justitie. In Nederland kwam hij in beeld bij een groot onderzoek naar internationale drugshandel. Hij zou een onmisbare schakel zijn tussen de Colombiaanse groothandel in cocaïne en misdaadorganisaties in Europa. Formeel wordt hij nu in Nederland beschuldigd voor deelname aan een criminele organisatie.

De verdachten in het Nederlandse onderzoek ontmoetten C. in 2009 in Colombia en Venezuela. Bij deze besprekingen ging het volgens justitie vooral om de verscheping van partijen cocaïne via West-Afrika naar West-Europa. Het Nederlandse onderzoek richtte zich op de internationale handel naar Nederland en het witwassen van grote geldbedragen.