Nieuws
995506
Nieuws

Verzoek Nationale-Nederlanden om klachtzaken op te schorten afgewezen

Een nieuw verzoek van Nationale-Nederlanden (NN) om twee klachtzaken over woekerpolissen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) op te schorten, is dinsdag afgewezen. De geschillencommissie van Kifid verwijst in haar besluit naar een tussenuitspraak van september vorig jaar in een verwante klachtzaak.

Volgens de commissie bevat het nieuwe aanhoudingsverzoek van Nationale-Nederlanden „geen argumenten die tot een ander oordeel moeten leiden”.

NN hangt mogelijk een claim van zo'n 3 miljard euro boven het hoofd, vanwege het verzwijgen van kosten van beleggingsverzekeringen. De verzekeraar wil de voortgang van de klachtzaken uitstellen in afwachting van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Maar de geschillencommissie van Kifid wil hier niet op wachten, omdat het nog maar de vraag is of die uitspraak relevant is.

Op dit moment onderzoekt een actuaris in opdracht van de commissie hoeveel Nationale-Nederlanden een gedupeerde klant precies zal moeten compenseren.

Adriaan de Gier, de advocaat die de klagende klant en enkele duizenden andere gedupeerden verenigd in de stichting Wakkerpolis bijstaat, stelt dat Nationale Nederlanden voortdurend probeert tijd te rekken. Maar hij rekent erop dat de verzekeringsreus vroeg of laat over de brug moet komen.

Volgens De Gier zijn er van 1992 tot 2008 naar schatting 500.000 van de betreffende beleggingspolissen verkocht. Elk zou goed zijn voor zo'n 6000 euro aan schadevergoeding, aldus de advocaat.