Nieuws/Binnenland
995519095
Binnenland

Inspectie haalt 79 verwaarloosde honden weg bij Limburgse fokker

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

DEN HAAG - Inspecteurs van de NVWA en de dierenpolitie hebben 79 honden weggehaald bij een fokker in de provincie Limburg. De volwassen honden en puppy’s werden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden in te kleine buitenverblijven en onverwarmde bijgebouwen en schuurtjes, maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bekend.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

De toezichthouders grepen in na meldingen over zieke hondjes en slechte huisvesting van de dieren. Bij de inspectie bleek dat er bij de fokker ongeveer 120 honden en puppy’s gehouden werden van allerlei verschillende rassen. „Naast de huisvesting was ook de verzorging van de dieren niet in orde. Inspecteurs zagen bijvoorbeeld ook een hond rondlopen met bijtwonden die niet verzorgd was door een dierenarts”, aldus de NVWA.

De inspecteurs lieten de honden die er het slechtst aan toe waren direct weghalen bij de fokker. Ze zijn op kosten van de fokker overgebracht naar een opvangplek waar zij de nodige diergeneeskundige verzorging krijgen.

„De NVWA voert op korte termijn een herinspectie uit om te controleren of de fokker er wel in slaagt de dieren die nog op zijn bedrijf aanwezig zijn wel op de goede manier te verzorgen. Verder zal er ook proces-verbaal opgemaakt worden tegen de fokker”, aldus de inspectiedienst.