Nieuws/Binnenland
995530
Binnenland

Assen verwacht duizenden bij welkom olympiërs

De gemeente Assen en sportkoepel NOCNSF verwacht op 24 februari tijdens de landelijke huldiging van de olympische sporters vele duizenden bezoekers, meer dan waar aanvankelijk rekening mee is gehouden. De locatie in het centrum waar de huldiging wordt gehouden, zal waarschijnlijk niet groot genoeg zijn om iedereen te kunnen bergen, zo meldde een woordvoerder dinsdag.

Daarom wordt een tweede plein ingericht waar de feestelijkheden op een groot beeldscherm te zien zijn.

Op de vorige huldiging in Haarlem, na de Spelen in Vancouver, kwamen in 2010 zo'n 10.000 mensen af. „Maar we hebben nu de unieke situatie dat de olympische ploeg zeer succesvol is. Dat trekt waarschijnlijk nog meer enthousiastelingen”, zei de woordvoerder. Dat is ook de inschatting van NOCNSF. „Veel mensen zijn trots op dit team”, aldus een zegsman. Ook speelt mee dat het Noorden vanaf volgende week voorjaarsvakantie heeft.

Het plein bij het podium kan zo'n 7000 mensen herbergen. Als dat vol dreigt te stromen, worden de toegangen gesloten en worden mensen doorverwezen naar de alternatieve locatie 200 meter verderop. Daar is plaats voor nog eens enkele duizenden. Een deel van de binnenstad is maandag afgesloten voor het verkeer.

NOCNSF koos Assen uit als Welkom Thuisstad vanwege de ervaring die de gemeente heeft met grote publieksevenementen als de jaarlijkse TT en de Vuelta in 2009. De Drentse hoofdstad was toen de startplaats voor de Spaanse wielerronde.

De olympische ploeg, 41 sporters en hun begeleiders, landt rond 4 uur in de middag op Groningen Airport Eelde. Per bus gaat het dan naar Assen. De huldiging begint daar even voor half 6, het voorprogramma met artiesten start rond 4 uur.

Assen is na Zwolle (Turijn 2006), Amsterdam (Peking 2008), Haarlem (Vancouver 2010) en Den Bosch (Londen 2012) de vijfde stad op rij die de huldiging voor de olympische sporters verzorgt.