Nieuws/Binnenland
995548
Binnenland

Rusland wil weer Nederlandse aardappelen

Het lijkt erop dat de Russen weer Nederlandse pootaardappelen gaan importeren. De Russische dienst die de conditie van planten controleert, komt eind deze maand of begin maart op inspectie. Is de fytosanitaire dienst tevreden, dan kunnen bedrijven voor wel 10 miljoen euro naar Rusland uitvoeren.

Dat staat in een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Rusland sloot vorig jaar de grens voor alle poot- en consumptieaardappelen uit heel Europa. De controledienst, die verspreiding wil tegengaan van voor planten en plantaardige producten schadelijke organismen, eiste meer inzicht van Europa in herkomst en traceerbaarheid.

Afzetmarkt

Dijksma is opgelucht: „Mooi dat Rusland open staat voor de Nederlandse pootaardappel, een belangrijke afzetmarkt voor onze sector. Nederland loopt in Europa voorop als het gaat om het hervatten van de Russische pootaardappelexport. Het bedrijfsleven is nu aan zet om de laatste horde te nemen.”

De Russische dienst gaat ook kijken naar de voorwaarden om de markt voor consumptieaardappelen en plantmateriaal te openen.