Nieuws
995559
Nieuws

GFK in beraad over Single Top 100

,,Geen commentaar" vooralsnog van Single Top 100-samensteller GFK, nu onderzoeksprogramma Rambam er in geslaagd is een single van Drukwerk de hitlijst in te kopen. ,,Wij gaan dit eerst intern bespreken", laat chartmanager Michel Admiraal weten.

Waar Erik de Zwart namens de concurrerent Top 40 direct na de uitzending maandagavond liet weten downloads niet langer mee te tellen, blijft het nog even stil aan de overkant. In de eerste tussenstand deze week stond Harry Slingers Schijn een lichie op mij nog gewoon op nummer 61. Een logische daling ten opzichte van de officiële lijst van afgelopen week, waar Drukwerk tot 32 reikte. De downloaders van Rambam zijn immers gestopt.

Samenstelling

Bij zowel de samenstelling van de Single Top 100 als de Top 40 worden uiteraard verkoopaantallen meegenomen. De Single Top 100 neemt daarnaast downloads mee en sinds vorig jaar streamcijfers van onder andere Spotify. De Top 40 gebruikt ook gegevens over hoe vaak nummers op de radio gedraaid worden (airplays) en laat daarnaast wekelijks consumentenonderzoek doen.

Rambam maakte maandagavond een eind aan een lange zoektocht naar bewijs voor manipulatie van hitlijsten; geruchten over onder andere Gordon, Gerard Joling en Dries Roelvink zijn er al jaren. Het programma vond in het artiestenkantoor van Jan Dirk Vis een partner die wel ,,een mannetje" had die ervoor kon zorgen dat Slingers in een nieuw jasje gestoken Schijn een lichie op mij hoog binnen zou komen.

Truukjes

Toen dat gelukt was verraste het programma Vis met een heuse Oeuvreprijs Gekochte Hits. Hoewel de Brabantse artiestenmanager zo sportief was de award in ontvangst te nemen gaf hij ook aan gewoon door te gaan met zijn 'truukjes'. ,,Want het werkt wél."