Nieuws/Binnenland
995565007
Binnenland

Ook buiten en op werk mondkapje, liever niet van stof

Archiefbeeld ter illustratie.

Archiefbeeld ter illustratie.

DEN HAAG - Ook buiten en op de werkvloer wordt mensen geadviseerd een mondkapje te dragen, als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Dat is het nieuwe advies, meldt zorgminister Ernst Kuipers op de persconferentie. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden: de medische variant krijgt de voorkeur.

Archiefbeeld ter illustratie.

Archiefbeeld ter illustratie.

Het advies is om een wegwerpmondkapje te dragen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. Daarnaast geldt een advies om een zelftest te doen bij klachten en voor een bezoek aan anderen.

FNV: kosten mondkapjes niet op te brengen voor lage inkomens

De kosten van mondkapjes en zelftests zijn niet meer op te brengen voor mensen met lage inkomens. Dat stelt FNV. De vakbond pleit voor een landelijke regeling om de kosten voor die groep mensen te compenseren.

„Voor een gezin met twee kinderen kom je al snel aan tientallen euro’s extra per maand aan mondkapjes en zelftesten”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV in een toelichting. „Daar doen sommige gezinnen een of twee weken boodschappen van.” Volgens FNV stellen „enkele” gemeentes al gratis tests en mondkapjes beschikbaar voor mensen met lage inkomens. De vakbond vindt dat oneerlijk en onacceptabel voor mensen die in andere delen van het land wonen. „De politiek moet zijn verantwoording nemen.”