Nieuws/Buitenland
995568
Buitenland

Thaise premier verdacht van geknoei met rijst

Premier Yingluck Shinawatra van Thailand moet zich volgende week verantwoorden voor fraude bij de uitvoering van het regeringsprogramma voor het opkopen van rijst. Dat heeft de nationale toezichthouder op de corruptie dinsdag laten weten.

Shinawatra moet donderdag 27 februari voor de toezichthouder verschijnen. „Hoewel zij wist dat vele mensen hadden gewaarschuwd voor corruptie bij de uitvoering van het programma, bleef ze ermee doorgaan. Dat laat zien dat zij de bedoeling had de regering met verliezen op te zadelen”, zei Vicha Mahakhun van de toezichthouder dinsdag. De overheid zou miljarden op het programma verliezen.

De premier is hoofd van de nationale rijstcommissie. De regering kwam drie jaar geleden met het rijstopkoopprogramma. Daardoor krijgen boeren een hoger bedrag voor hun rijst dan zij op de wereldmarkt zouden ontvangen. Critici zeggen dat exporteurs de opgekochte rijst tegen een veel lagere prijs kopen en die dan tegen een gunstiger prijs op de wereldmarkt verkopen. Shinawatra's partij heeft veel steun onder de boeren.