Nieuws/Binnenland
995582
Binnenland

Emotionele oproep aan inbreker

Buurtbewoners en de politie doen een emotioneel beroep op de inbreker die dit weekend in Zwolle bewoonster Hilda Malestein (72) omver duwde, waardoor het slachtoffer om het leven kwam: „Meld u bij de politie! Deze trieste afloop had u zelf ook niet gewild...”

De recherche deed gisteren opnieuw onderzoek rondom de woning van de vrouw aan de Mirteweg. Zo werden er driedimensionale beelden van het rijtjeshuis en de doodlopende straat gemaakt. „Met die beelden kunnen we de omgeving minutieus in kaart brengen”, stelt politiewoordvoerder Wim Dierkx.

Daarnaast werd opnieuw buurtonderzoek verricht. Of er wat buit is gemaakt, is nog onduidelijk. „We hebben de nabestaanden nog niet kunnen vragen of er iets mist, want ze zijn te aangeslagen door het incident.”

Spijt

De politie heeft nog geen idee wie de inbreker is, maar hoopt op tips. „Deze man had deze afloop hoogstwaarschijnlijk ook niet gewild. Dus misschien kan hij of een kennis van hem niet met de gedachte leven dat er iemand om is gekomen. Wij doen zelden een oproep aan een verdachte of diens kennissenkring, omdat het meestal toch geen nut heeft. Maar bij deze trieste zaak is er best een kans dat iemand zich meldt.”

Buurtbewoners steunen die gedachtegang. „Deze man moet wel spijt hebben”, denken ze. „Dus dan bestaat de kans dat hij zelf naar de politie stapt.”

Slachtoffer Hilda Malestein werd vrijdagavond door haar dochter en schoonzoon thuisgebracht. Toen ze de voordeur opende, kwam de inbreker naar buiten rennen. Hij gaf haar een harde duw, waardoor het slachtoffer ten val kwam. Ze raakte daarbij ernstig gewond aan haar hoofd en overleed later in het ziekenhuis.

Stekeltjeshaar

De schoonzoon zette nog de achtervolging in op de verdachte, een man van ongeveer 20 jaar met blond stekeltjeshaar, maar zonder resultaat.

Nabestaanden werden gisteren door buren opgevangen en getroost, toen zij rouwkaarten rondbrachten. Buurman Hans Littel zegt: „Haar echtgenoot overleed vorig jaar. Ze begon er net wat overheen te komen”, stelt hij. De vrouw was moeder en grootmoeder. „Het was zo’n vriendelijke dame.”