Nieuws
995583
Nieuws

Extra banen bij Mini-producent VDL NedCar

De productie van de Mini in het Limburgse Born heeft positieve effecten voor de werkgelegenheid. Zo worden er niet alleen 1500 personen teruggehaald die vroeger betrokken waren bij de NedCar-productie van onder andere Mitsubishi's, maar stelt VDL Nedcar ook nog 400 extra vacatures op, zo meldt VDL NedCar-directeur Joost Govaarts.

Zomer

Die 400 arbeidsplaatsen zijn vooral bedoeld voor technici en ingenieurs. VDL NedCar is begin 2013 gestart met het herinrichten van de autofabriek in Born om zo in opdracht van BMW Mini's te kunnen bouwen. In de zomer van dit jaar wordt het startsein gegeven voor de productie van de driedeurs Mini. Volgens VDL NedCar is ruim de helft van de 1.500 werknemers al aan het werk. De andere werknemers stromen in de loop van dit jaar in, als VDL de productie van de derde generatie Mini sinds 2001 gaat opvoeren.

Flexibiliteit

“Het merk Mini laat een substantiële groei zien. Daarom hebben we extra capaciteit nodig als aanvulling op het productievermogen van de fabriek in Oxford, die op de middellange termijn op maximaal 260.000 auto’s per jaar ligt. Oxford is en blijft overigens het centrum van onze Mini-productie. De verdeling van de fabriek tussen Oxford en Born geeft ons extra flexibiliteit”, zegt Harald Krüger, lid van de Raad van Bestuur van BMW. Mini wist vorig jaar 305.000 auto's te bouwen, waarvan 45.000 werden uitbesteed aan Magna-Steyr in het Oostenrijkse Graz. VDL NedCar zal in de toekomst de rol van deze toeleverancier overnemen. In de fabriek staan 978 robots die de Mini's gaan bouwen.

Ook andere modellen

VDL NedCar noemt geen exacte productieaantallen, maar dan kan wel melden dat het getal uit vijf cijfers bestaat. Harald Krüger hield het op ongeveer 10.000 Mini's dit jaar, en ergens rond de 50.000 volgend jaar. "Dat hangt af van de verkoop van deze Mini, die vanaf maart verkrijgbaar is''. De maximale productiecapaciteit van de fabriek bedraagt zo'n 200.000 auto's. Niet alleen de driedeurs Mini hatchback wordt straks gebouwd in Born. Op later termijn produceert Mini ook de opvolgers van de huidige Countryman en Paceman in Limburg.

Autovisie TV reed onlangs met de nieuwe Mini Cooper. De video van deze Mini Cooper vind je hier.