Nieuws/Buitenland
995585
Buitenland

Geen doodstraffen voor daders aanslag Gandhi

Het Indiase hooggerechtshof heeft de doodstraf van de drie mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor de zelfmoordaanslag op premier Rajiv Gandhi in 1991, omgezet in levenslang. Dat berichtten Indiase media dinsdag.

De veroordeelden waren ten tijde van de aanslag lid van de Tamil Tijgers, een separatistische beweging uit Sri Lanka. De aanslag op Gandhi werd gezien als wraak voor het sturen van Indiase vredestroepen naar de eilandstaat. De Tamil Tigers lieten in 2006 weten „spijt” te hebben van de zelfmoordaanslag, die werd gepleegd door een vrouwelijk lid van de beweging.

Het hof baseert zijn besluit op de lange tijd die de verdachten hebben moeten wachten op een beslissing over hun verzoek om het doodvonnis niet uit te voeren. Dat is volgens de rechters te wijten aan zowel de regering als de president.

Gandhi kwam op 21 mei 1991 in Sriperumbudur in het zuiden van India om het leven, toen hij op verkiezingstournee was. In totaal kwamen achttien mensen om. Ook zijn moeder, premier Indira Gandhi, was het slachtoffer van een aanslag. Twee van haar lijfwachten doodden haar in oktober 1984.