Nieuws/Buitenland
995591
Buitenland

'Rapport Noord-Korea moet VN ogen openen'

Mensenrechtenactivisten hopen dat het rapport over gruwelijke mensenrechtenschendingen in Noord-Korea de ogen opent van de VN-Veiligheidsraad. Die moet actie ondernemen tegen het Noord-Koreaanse regime, vinden Human Rights Watch (HRW) en Amnesty International.

HRW wil dat een internationaal tribunaal de verantwoordelijke Noord-Koreaanse machthebbers vervolgt. „Dit schokkende rapport moet de ogen van de VN-Veiligheidsraad openen voor de gruwelijkheden die het volk van Noord-Korea teisteren en de stabiliteit van de regio in gevaar brengen”, zegt HRW-directeur Kenneth Roth.

Ook Amnesty wil dat de VN-Veiligheidsraad de druk op Noord-Korea opvoert na de publicatie van het VN-rapport. „De ernst en de aard van de schendingen van de mensenrechten gaan alle perken te buiten”, volgens Amnesty.

Of de VN-Veiligheidsraad kan optreden is de vraag. China heeft een vetorecht in het machtigste orgaan van de VN en is een bondgenoot van Noord-Korea. Het land voelt er niets voor om het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag in te schakelen om de verantwoordelijken te vervolgen.