Nieuws/Buitenland
995592
Buitenland

'De gevangenen zouden nooit meer vrijkomen'

De gruwelijkheden in Noord-Korea waarvan de Verenigde Naties melding maken, zijn talrijk. Verklaringen kwamen van de weinige overlevenden van kampen, maar ook van overlopers, zoals kampbewakers.

Zij vertelden onder meer dat het niet de bedoeling was dat 'de staatsvijanden' die vaak om niks werden opgesloten, ooit vrijkwamen. „Hun gegevens werden gewist. Ze zouden in het kamp sterven aan het harde werken. We werden erop getraind om ze als vijanden te zien, dus we behandelden ze niet als mensen”, aldus een oud-bewaker.

Mishandeld

Het rapport beschrijft persoonlijke ervaringen van martelingen, mishandelingen en vernederingen in de tientallen jaren dat de kampen bestaan. Vrouwen werden verkocht aan (Chinese) mensenhandelaren, verkracht en als ze zwanger werden, werden ze soms zo ernstig mishandeld dat ze hun baby verloren. Ook werd een baby die een bewaker had verwekt, aan de honden gevoerd.

Mensen moesten hun dode medegevangenen in een pot verbranden waarna ze de resten moesten begraven. Een gevangene zei dat hij in 10 jaar tijd zich moest ontdoen van zeker 300 lijken. Ook beschreef hij dat de kampleiding met bulldozers een heuvel waarin dode gevangenen waren begraven, wilden platmaken om er een maïsveld van te maken. „Toen de bulldozers de grond verplaatsten, kwamen stukken van lijken los, armen, benen en voeten, die de machine voor zich uit rolde. Ik was doodsbang, een ander moest braken.” De gevangenen moesten daarna de menselijke delen die nog zichtbaar waren, in een greppel gooien.

Overleven

Het kamp liet gevangenen opzettelijk verhongeren, onder wie ook kinderen en baby's. Ze konden alleen overleven door insecten, knaagdieren en planten te zoeken en op te eten of manieren te vinden om eten voor bewakers of boerderijdieren te ontfutselen. „We aten dieren die we vingen, meestal levend op.”

Gebruikelijk was ook dat gevangenen, mannen en vrouwen gezamenlijk, zich moesten uitkleden voor de bewakers om hun kleding te doorzoeken. De blote gevangenen moesten daarna tientallen keren gedwongen hurken en springen. Daardoor zou eventueel verborgen geld, brieven of telefoonnummers uit hun lichaam komen. Daarna staken bewakers hun hand in vagina's en anussen om te kijken of er nog iets in zat. Een oudere vrouw en een zwangere vrouw die het tempo niet konden bijbenen, werden afgeranseld.