Nieuws/Binnenland
995595
Binnenland

Ziekenhuisnota uitgeplozen

Zorgverzekeraars gaan de rekeningen van ziekenhuizen nog eens extra controleren nadat afgelopen week bekend werd dat het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht onterechte declaraties heeft ingediend. Vele tientallen miljoenen euro’s aan niet-correcte declaraties zouden nog eens boven water kunnen komen. „Wij zien het rapport als een cadeautje.”

Dat laat zorgverzekeraar CZ weten naar aanleiding van het onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gedaan naar het St. Antonius Ziekenhuis wegens niet correct declareren. „De NZa heeft veel meer opsporingsbevoegdheden dan zorgverzekeraars”, legt een woordvoerster van CZ uit, „waardoor er veel meer dingen aan het licht kunnen komen. Wij kijken nu naar welke signalen erin zitten die we zelf kunnen gaan controleren.”

Spoedzorg

Welke dat zijn, kan CZ nog niet aangeven. Achmea heeft al wel een beeld en laat weten dat het onder meer de rekeningen van de spoedzorg nog eens onder de loep gaat leggen. De zorgverzekeraar kijkt onder meer naar of er uren in rekening zijn gebracht of het aantal behandelingen dat is gegeven. „Dat zijn zaken die we nog wel gaan uitvragen”, geeft ze aan.

Zorgverzekeraar Menzis is al langere tijd met ziekenhuizen in gesprek over hoe ze de foutieve declaraties kunnen verminderen. „Door de veranderingen die zich hebben opgestapeld, merken we dat er administratieve fouten worden gemaakt”, aldus de woordvoerder, die aangeeft dat Menzis de afgelopen twee jaar 70 miljoen aan foute declaraties heeft teruggevorderd. Het merendeel daarvan was afkomstig van ziekenhuizen.

Spiraal

Ook zorgverzekeraar VGZ gaat een aantal zaken controleren. Zo wordt gekeken naar onder meer de dagverpleging bij diabeteszorg bij ziekenhuizen en naar de Myrenaspiraal. Vrouwen die een spiraaltje willen, moeten deze eerst halen bij de apotheek om het dan te laten plaatsen in het ziekenhuis. Uit het onderzoek is gebleken dat instellingen het spiraaltje toch declareren. De zorgverzekeraar betaalt in dat geval én aan de apotheek én het ziekenhuis de rekening.

Marcel Canoy, hoofdeconoom bij Ecorys, geeft aan dat het niet om een incident gaat. „We weten dat er in de zorg wordt gesjoemeld, maar er is tot nu toe niet hard gecontroleerd. Laat zorgverzekeraars maar steekproeven nemen en als blijkt dat een ziekenhuis in de fout is gegaan, schrijf dan hoge boetes uit.” De Nederlandse Zorgautoriteit vindt het een goede zaak dat zorgverzekeraars én ziekenhuizen scherper gaan controleren. „In de ziekenhuiszorg gaat jaarlijks 20 miljard euro om. Het is goed dat er streng wordt gecontroleerd”, aldus een zegsvrouw van de NZa.

Boete

Het St. Antonius Ziekenhuis kreeg van de NZa een boete opgelegd van 2,5 miljoen euro. Daarnaast moet het ziekenhuis 24,6 miljoen euro aan niet-correcte declaraties terugbetalen aan zorgverzekeraars, hoewel het ziekenhuis dat bedrag betwist, omdat het stelt dat er prijsafspraken zijn gemaakt met zorgverzekeraars.