Nieuws/Binnenland
995599
Binnenland

Pedovraagstuk duivels dilemma

Het Openbaar Ministerie wil met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een deal sluiten over de huisvesting en het volgsysteem van (vervroegd) vrijgelaten pedoseksuelen.

Namens de VNG is de ’onderhandelaar’ de Enschedese burgemeester Peter den Oudsten. Den Oudsten hoopt dat het OM bij de strafzaak meer eisen gaat stellen voor het moment van (vervroegde) vrijlating. „Het OM en de rechter kunnen voorwaarden stellen zoals een gebiedsverbod en het controlesysteem. Ik ben ook zeer voor het wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven voor een verlengd toezicht in zware tbs-gevallen. Maar een geval als Benno L., met veel publiciteit, is een dilemma. Als burgemeester wil je een veilige samenleving, maar je kunt nooit 100 procent veiligheid garanderen. Zorg er dan voor dat deze ex-gedetineerden kunnen resocialiseren zonder risico voor de samenleving.”

Zenuw

De Enschedese burgemeester merkt op dat vooral de huisvesting van ex-delinquenten van zedenmisdrijven een maatschappelijke zenuw raakt. „Jaarlijks gaat het om 1100 gevallen. Vijf daarvan leiden tot dit soort problemen.” In Leiden veroorzaakt de komst van zedendelinquent Benno L. enorme ophef. Buurtbewoners van de flat aan de Apollolaan waar L. sinds een week woont, vrezen dat verontruste Leidenaren het helft in eigen hand gaan nemen om L. te verbannen. Of misschien wel erger. Dit bleek gisteren uit gesprekken tussen Leidenaren en burgemeester Henri Lenferink. „Deze man is een lopende tijdbom”, zegt een inwoner. „Een pedo in een kinderrijke buurt is de kat op het spek binden. Waarom stoppen jullie deze man niet ergens geïsoleerd weg?”

Lees hier uitgebreide reportages over het pedovraagstuk:

- Pedo's het nieuwe grote kwaad

- Bekende daders nergens welkom

- Zedenmisdadiger in VS aan de schandpaal

- Pedofilie 'moest kunnen' in jaren 70