Nieuws/Binnenland
995602
Binnenland

Studenten eisen geld terug van Inholland

Een groep studenten en ex-studenten sleept hogeschool Inholland voor de rechter. Ze eisen tienduizenden euro’s aan verspild studiegeld terug. De studenten liepen jarenlange studievertraging op door in hun ogen geknoei van Inholland, met torenhoge schulden en persoonlijke drama’s als gevolg.

Het gaat om studenten van de omstreden opleiding media- en entertainmentmanagement (MEM), die al onder vuur ligt sinds de zogenaamde Inholland-affaire in 2010. Toen bleek dat de hbo-instelling jarenlang te makkelijk diploma’s had verstrekt. Het schandaal kostte het voltallige bestuur de kop en Inholland werd onder verscherpt toezicht geplaatst. Hoewel minister Bussemaker (Onderwijs) het toezicht afgelopen december ophief en de opleidingen groen licht gaf, blijven de problemen zich opstapelen. De afstudeereisen van de opleidingen zijn absurd hoog opgeschroefd, waardoor het honderden studenten die jarenlang pover onderwijs volgden, niet lukt om af te studeren.

Gestopt

„Sommigen zijn na zes, zeven jaar studie uit wanhoop zelfs gestopt”, weet advocaat Robin Verspaandonk, die inmiddels tien gedupeerden bijstaat. „Die mensen hebben jarenlang voor niets gestudeerd. Ze blijven achter met een gigantische studieschuld en zonder diploma. Ook hebben ze tienduizenden euro’s aan inkomsten misgelopen, want al die jaren hadden ze kunnen werken. Ze willen dat geld nu terugzien.” Verspaandonk onderzoekt of het tot een collectieve claim kan komen. „Daarvoor moeten alle neuzen dezelfde kant op staan. Er zijn ook studenten die procederen om alsnog een diploma te krijgen, een ander deel gaat het minder om het papiertje en meer om de studieschuld.”

Studieschuld

Een van die studenten is Jeremy Smids (24), die door toedoen van de Inholland-crisis nu al zeven jaar studeert aan de locatie in Haarlem. „Ten tijde van die crisis had ik bijna mijn diploma, ik moest alleen nog twee vakken halen en mijn scriptie schrijven”, zegt Smids verbolgen. „Maar toen begon het drama. Door het aangescherpte toezicht veranderden maandelijks alle regeltjes. Ik heb zes keer opnieuw mijn scriptie ingeleverd, en iedere keer vonden ze wel iets om deze af te keuren.” Smids werkt naast zijn studie inmiddels vier dagen per week om zijn enorme studieschuld te kunnen afbetalen. „Ik zit al tegen de 40.000 euro schuld. Stoppen is geen optie, omdat de schade dan alleen maar groter wordt.”

Volgens de Landelijke Studenten Vakbond vormt de procederende groep studenten nog maar het topje van de ijsberg. De afgelopen maanden ontving de belangenbehartiger ruim honderd klachten over misstanden bij de MEM-opleiding. Bestuursvoorzitter van Inholland Doekle Terpstra wijst de kritiek van de hand door te stellen dat Inholland er alles aan doet om langstudeerders te begeleiden. „Er is geen opleiding in Nederland waar studenten zo intensief begeleid worden.”