Nieuws/Buitenland
995607
Buitenland

Dure vaas Ai Weiwei stukgegooid in museum VS

Een kunstenaar heeft in een museum in Miami een peperdure vaas stukgegooid van de Chinese dissident Ai Weiwei. De schilder wilde zo protesteren tegen het feit dat alleen internationale kunst werd geëxposeerd, zei hij tegen de politie.

De 51-jarige kunstenaar ontdekte later tot zijn schrik dat de stukgegooide vaas een waarde had van een miljoen dollar (circa 730.000 euro). „Ik had geen idee dat het zo'n bedrag was”, zei de man maandag tegen de lokale krant Miami New Times. „Ik heb er spijt van, natuurlijk.”

De man liet zich bij zijn protestactie naar eigen zeggen inspireren door Weiwei, die een fotoserie maakte waarin ook potten sneuvelen. „Ik tilde de vaas op en smeet het ding op de vloer, zoals Weiwei deed in zijn afbeelding. Daarna heb ik rustig gewacht op de autoriteiten”, zei de kunstenaar.

De autoriteiten konden zijn eerbetoon aan de Chinese dissident niet waarderen. De kunstenaar werd opgepakt en riskeert volgens lokale media tot vijf jaar celstraf. Liefhebbers van het werk van Weiwei hoeven om het vandalisme niet thuis te blijven. Het museum exposeert nog meer vazen van de Chinees.