Nieuws/Buitenland
995622
Buitenland

Surinaams parlement al weken niet actief

Politieke problemen zorgen ervoor dat het Surinaamse parlement al 3 weken geen openbare vergadering heeft gehad. Pas als er politiek topoverleg is geweest, wil parlementsvoorzitter Jennifer Simons weer vergaderingen uitschrijven.

De aanleiding voor haar besluit is dat ze de afgelopen tijd tot drie keer toe een vergadering niet kon beginnen omdat het wettelijk verplichte aantal van 26 parlementsleden niet aanwezig was. Oppositie- en coalitiepartijen zijn beide schuldig aan het gebrek aan quorum. De redenen voor de afwezigheid hebben soms een politieke achtergrond, maar ook drukte vanwege andere werkzaamheden van de parlementsleden gooit soms roet in het eten, blijkt uit verschillende reacties.

Politiek instrument

Volgens bestuurskundige August Boldewijn is het in beide gevallen afkeurenswaardig. „Het is een slechte zaak dat het verlenen van quorum een politiek instrument is geworden. Maar ook het staatsbelang laten lijden onder jouw privébelang is zeer slecht”, vindt de wetenschapper. Volgens hem is Paul Somohardjo, voorzitter van coalitiepartij Pertjajah Luhur, boos op de minister van Onderwijs. „Die minister heeft partijgenoten van Somohardjo ontslagen. Maar dat mag geen reden zijn om niet te vergaderen.”

Voorzitter Simons, lid van coalitiepartij NDP, heeft ook te kennen gegeven dat het probleem voornamelijk te wijten is aan de drie coalitiepartijen. Daarom moeten deze snel bij elkaar komen om het probleem op te lossen. Aan de andere kant geeft ook de oppositie toe soms bewust de vergadering te boycotten. „Het past in onze politieke strategie om de coalitie niet altijd te helpen. Maar als we het onderwerp belangrijk genoeg vinden, zoals de bespreking van de anticorruptiewet, doen we het wel”, licht Patrick Kensenhuis van de Nieuw Front-fractie toe.