Nieuws/Binnenland
995624
Binnenland

'Als het fout gaat met Benno L., stap ik op'

Burgemeester Henri Lenferink heeft er vertrouwen in dat Benno L. niet weer in de fout gaat terwijl hij in Leiden woont. Er is volgens de burgemeester een goed netwerk van onder andere de reclassering om de veroordeelde pedoseksueel heen. De burgemeester heeft er zelfs zo veel vertrouwen in dat hij zijn functie eraan verbindt: „Als het fout gaat met Benno L., dan stap ik op”, zei Lenferink maandag tijdens een bijeenkomst voor inwoners van Leiden.

Volgens Lenferink gaat het niet goed met L., die in een woning van kaal beton woont. „L. is erg verdrietig en bang, een gebroken man.” Tegelijk snapt de burgemeester ook de ophef die is ontstaan toen bekend werd dat L. in Leiden woont en dat mensen daar boos over zijn. Lenferink erkende ook dat mensen Benno L. het leven zuur kunnen maken.

Protest

Voormalig zwemleraar L. heeft de 6 jaar gevangenisstraf die hij kreeg voor het seksueel misbruiken van tientallen jonge kinderen, inmiddels uitgezeten. Sindsdien is hij overal waar hij wilde wonen geweerd. In het weekeinde ontstond in Leiden onrust. Tientallen mensen protesteerden met spandoeken bij de flat van L. aan de Apollolaan. De politie en de ME hielden de boel in de gaten.

Bij de bijeenkomst van maandagmiddag was het rustig. Ongeveer 20 mensen kwamen opdagen. Buiten stonden ook enkele mensen, onder wie een met een papier waarop stond dat Lenferink moet aftreden omdat „Benno L. omringd door scholen woont”.

Begrip

De burgemeester vindt het wel prettig dat er geen grote groepen mensen op de bijeenkomst af zijn gekomen. „Dan kan je goed met mensen in gesprek”, aldus Lenferink. „Gisteren heb ik ook uitgebreid met mensen gesproken en zij toonden daarna wel iets meer begrip. Ik heb zelf ook een hekel aan pedoseksuelen, maar ze moeten wel ergens wonen.”

Maar Lenferink en de aanwezige bewoners kwamen inhoudelijk niet tot elkaar, zo vertelde een betrokkene. De burgemeester herhaalde dat alles is onderzocht en dat het allemaal goed zal komen, maar de bewoners hebben er weinig vertrouwen in.