Nieuws/Buitenland
995630
Buitenland

Gesprekken Pakistan -Taliban afgebroken

Gesprekken tussen de Pakistaanse regering en de extremistische beweging van de Taliban zijn maandag afgebroken. Aanleiding was de executie van 23 Pakistaanse militairen.

Premier Nawaz Sharif noemde het maandag een afgrijselijke misdaad. Strijders van de Pakistaanse versie van de Taliban, de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), lieten zondag weten dat ze 23 soldaten die ze sinds 2010 gevangen hielden, hebben geëxecuteerd als wraak voor aanvallen van het regeringsleger.

Er is nog geen bewijs geleverd dat de Taliban hun gevangenen hebben gedood. De executie werd via een videoboodschap gemeld door Talibanstrijders die in het noorden van de Federale Stamgebieden (FATA) actief zijn. Ze gaven daarbij geen beelden van hun slachtoffers.

Volgens waarnemers zijn de gesprekken, die 6 februari waren begonnen, tot mislukken gedoemd. De TTP is feitelijk een samenraapsel en in de ontoegankelijke bergen van de FATA langs de Afghaanse grens zijn verschillende stammen en groepen actief die zich niet laten commanderen. Een zegsman van de Taliban zei maandag dat hij niet wist of het Talibanleiderschap überhaupt iets van deze executies afwist.

Er zijn in die regio sinds 2007 naar schatting 40.000 mensen om het leven gebracht door Taliban of soortgelijke strijders. In Pakistan komen nu naar schatting 100 mensen per dag om het leven door geweld dat ten minste voor een deel een politieke achtergrond heeft.