Nieuws/Buitenland
995642
Buitenland

Renzi aan de slag als formateur

President Giorgio Napolitano (88) van Italië heeft Matteo Renzi (39) maandag gevraagd een nieuwe regering te vormen. Die heeft al aangegeven dat hij de coalitie van zijn eigen centrumlinkse Democratische Partij (PD) met een deel van het centrumrechtse kamp wil voortzetten.

Wie is Matteo Renzi ? Lees hier het portret

Als Renzi volgens de verwachting slaagt, wordt hij de jongste premier in de Italiaanse geschiedenis. Tot nu toe komt die eer toe aan de fascist Benito Mussolini, die 2 maanden ouder was dan Renzi nu toen hij in 1922 premier werd.

Renzi zei na het onderhoud met Napolitano dat hij wil dat de nieuwe regering snel hervormingen presenteert. Nog deze maand zou ze met een voorstel voor een nieuw kiesstelsel moeten komen. Dat moet tot een tweestromenland van twee grote politieke kampen leiden, centrumlinks en centrumrechts. Dat moet Italië regeerbaarder maken en voorkomen dat het nieuwe parlement weer te versplinterd is door een veelheid van partijen. Ook wil Renzi deze maand nog een besluit nemen over de afschaffing van de Senaat.

Nieuw belastingstelsel

In maart wil Renzi met een voorstel voor hervorming van de arbeidswetgeving komen en in april met voorstellen voor veranderingen in het openbaar bestuur. In mei ten slotte zouden de ministers het eens moeten zijn geworden over een nieuw belastingstelsel.

De vorige premier, Enrico Letta, trad vrijdag af, nadat zijn eigen partij, de PD, het vertrouwen in hem had opgezegd. Renzi behoort tot de rechtervleugel van die partij. Hij is nu nog burgemeester van Florence en werd vorig jaar tot partijleider van de PD gekozen. Als Renzi erin slaagt een kabinet samen te stellen, wordt dat het 65e in Italië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Voor het Quirinaal eiste een groep demonstranten nieuwe verkiezingen. Zij herinnerden aan de uitspraak van Renzi dat hij „nooit premier zal zijn zonder te zijn gekozen”. Er is in Italië kritiek op het feit dat Renzi de derde premier op rij zou zijn zonder persoonlijk mandaat van de kiezer, na Mario Monti en Letta. De laatste kandidaat-premier die door het volk werd gekozen, was Silvio Berlusconi in 2008.