Nieuws
995651
Nieuws

Vakantie regelen: vroegboeken of wachten op last minute?

Met het einde van de winter in zicht verlangen veel Nederlanders naar de zon. Tijd om alvast een vakantie te boeken? Wat is goedkoper: vroegboeken of wachten op een last minute?

’Als je niet gebonden bent aan tijd en bestemming, dan kun je het beste wachten. De echte aanbiedingen komen pas als de boekingen tegenvallen”, adviseert luchtvaart- en reisexpert Arnold Burlage. „Maar ben je gebonden aan het hoogseizoen, dan is het raadzaam om op tijd te boeken. Vergelijk de prijzen goed, want de vroegboekkortingen bij touroperators kunnen verschillend zijn”, aldus Burlage, die tegenwoordig columns voor reisvakbladen schrijft nadat hij de sector 35 jaar op de voet volgde voor De Telegraaf.

 

Vroegboekers zelden goedkoper uit

Degenen die niet kunnen wachten hun zomervakantie te regelen, lijken deze maand op hun wenken te worden bediend. Diverse reismaatschappijen hebben aangekondigd vliegvakanties naar de Middellandse Zee en Rode Zee met kortingen tot 50 procent in de uitverkoop te doen. Vooral Arke, Sunweb, Corendon, Neckermann en Oad zijn verwikkeld in een prijzenslag die het gevolg is van de consument die vanwege de crisis de hand op de knip houdt.

Vroegboekers zijn echter zelden goedkoper uit. In de praktijk wordt hun korting namelijk nogal eens tenietgedaan door een tussentijdse verhoging van de brandstoftoeslag of andere heffingen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat last minute reizen meestal voordeliger zijn dan zomervakanties die maanden van tevoren zijn geboekt. Een nadeel als je op het laatste moment reserveert, is uiteraard dat sommige bestemmingen dan al zijn uitverkocht.

 

Voordeel lastminutes wordt kleiner

Volgens mede-eigenaar Edwin Jonker van Red Online Marketing in Nieuwegein is het financiële voordeel van consumenten die lastminute op vakantie gaan wel kleiner geworden omdat touroperators hun bestemmingen tegenwoordig veel scherper inkopen. In een onderzoek dat hij in 2009 deed, kwam het verschil uit op vele honderden euro’s in het voordeel van degenen die pas vlak voor vertrek boekten. „De prijs hoeft nu niet meer zover te zakken en kan vlak voor de zomer bij bepaalde bestemmingen zelfs omhoog gaan als er schaarste ontstaat door de scherpere inkoop”, aldus Jonker, die tevens is betrokken bij de reissites Boekvandaag.nl en Prijscheck.nl.

 

Meerdere vergelijkingssites gebruiken

Reizigers die losse vliegtickets voor de zomer willen kopen, kunnen dat voordelig doen door meerdere vergelijkingssites zoals Expedia.nl, Booking.com en TIX.nl te raadplegen. Volgens Burlage kan het echter nog goedkoper zijn om rechtstreeks via de internetsites van luchtvaartmaatschappijen te boeken. „Kijk ook of het mogelijk is om via buitenlandse luchthavens zoals Brussel of Düsseldorf te vliegen. Dat kan honderden euro’s schelen.”

 

Pas op voor oplichters

Uit ervaring drukt Burlage vakantiegangers verder op het hart om hun reis en verblijf te boeken bij een reisorganisatie ’van naam en faam’ die is aangesloten bij brancheorganisatie ANVR en de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Volgens de reis- en luchtvaartjournalist zijn er tegenwoordig weliswaar goedkope Aziatische reisbedrijven met internetsites actief in ons land, maar die hebben hier geen kantoor en kunnen bij eventueel ongemak op de vakantiebestemming evenmin in de Nederlandse taal worden gebeld. „In de jungle van het internet is het daarom meer dan ooit van belang om te kiezen voor de erkende en betrouwbare namen uit de reiswereld.”