Nieuws/Binnenland
995669
Binnenland

Waar kan ik het beste mijn pensioenkapitaal onderbrengen?

Jaren geleden is mijn pensioen bij industrieel concern Stork overgegaan naar het pensioenfonds PME. Omdat niet al mijn pensioenrechten bij PME konden worden ondergebracht, is een deel bij vermogensbeheerder Robeco terechtgekomen. Daar staat een beleggingswaarde van circa 30.000 euro. Robeco doet mij een offerte toekomen van een verzekeraar voor een uitkering. Deze houdt eerst 1500 euro aan kosten in en biedt een levenslange uitkering van 293 euro per kwartaal. Na mijn overlijden krijgt mijn echtgenote daar nog 70 procent van. Is dit een goed aanbod?

Ik hanteer altijd een simpele rekensom om een eerste indruk te krijgen. Op basis van een uitkering van 293 euro per kwartaal duurt het 25,6 jaar voordat u het beschikbare kapitaal heeft teruggekregen. U heeft dan nog geen euro aan rendement behaald. Dat is heel mager.

U mag echter met uw pensioenkapitaal shoppen. Verschillende verzekeraars en productvergelijkers bieden op internet de mogelijkheid een berekening te maken. Ik kom bij een degelijke verzekeraar al snel uit op een uitkering van circa 350 euro per kwartaal, ruim 20 procent meer. Goed oriënteren en vergelijken loont dus de moeite.