Nieuws/Buitenland
995671
Buitenland

'Praktijken Noord-Korea vergelijkbaar met nazi's'

Een jonge vrouw heeft in Noord-Korea haar eigen kind moeten verdrinken. Dat is een van de incidenten die aan het licht zijn gebracht in een rapport over mensenrechtenschendingen in Noord-Korea door de VN.

Het onderzoeksrapport wordt maandagmiddag gepresenteerd in Genève.

VN-onderzoekers melden dat er onbeschrijflijke dingen gebeuren in het land, die vergelijkbaar zijn met de praktijken van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 200.000 mensen zouden in strafkampen gevangen zitten. Het onderzoeksteam heeft verhalen opgetekend over onder meer marteling, slavernij en seksueel misbruikDe commissie mocht Noord-Korea niet in, maar sprak wel meer dan 80 slachtoffers van het regime die naar het buitenland zijn gevlucht. Daardoor konden de onderzoekers toch een beeld krijgen van de praktijken. De mensenrechtencommissie wil dat het Internationaal Strafhof in Den Haag onderzoek gaat doen.

Noord-Korea woedend

Noord-Korea doet het onderzoek af als „een complot” en „verzinsels”. Het land liet maandag woedend weten dat het de bevindingen van de onderzoekers „categorisch en geheel verwerpt”. Noord-Korea schildert het rapport af als een poging van de EU, de VS en Japan om aan te sturen op een regimeverandering.