Nieuws/Binnenland
995675
Binnenland

Poepsnuiver spaart miljarden

De E-neus ontdekt darmkanker door te ruiken aan de dampen van opgewarmde poep. Deze elektronische neus werd al ingezet om drugs en explosieven op te sporen in de bagage van reizigers. Een slimmerik werd op dat idee gebracht door de bekende gevoelige neus van honden. Diverse Academische Ziekenhuizen rapporteerden in 2013 positieve resultaten met de E-neus bij de opsporing van  darmkanker, dikkedarmpoliepen, longkanker, (alle VUMC), hoofd en halskanker (MUMC), en nierkanker (UMC).

Deze revolutionaire ontdekking maakt naar mijn mening het miljarden verslindende volksonderzoek naar dikkedarmkanker mogelijk overbodig en biedt ongekende mogelijkheden bij de opsporing van vele kankersoorten in een vroegtijdig stadium. Zo kan de E-neus zorgen voor de dringend noodzakelijke miljardenbesparingen in de gezondheidszorg en veel menselijk leed voorkomen. Daar lijkt nu met kunst, vliegwerk, fraude en paniekmaatregelen de chaos met de dag alleen maar groter te worden.

Stoomlocomotief

De trein van het bewerkelijke en kostbare bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker dendert inmiddels als een op hol geslagen ouderwetse stoomlocomotief vrolijk door.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) publiceerde nog in september 2013 het resultaat van de Europese aanbestedingsprocedure. Die leidde tot de gunning van o.a. de levering van het zelfafname-buisje van ontlasting en het uitvoeren van de screeningtest die benodigd zijn voor de uitvoering van het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker (www.tendernet.nl). De drie ondernemingen waaraan o.a. gegund is, zijn Stichting Isala Klinieken, Star MDC en Orbis MC.

Het is voor mij onbegrijpelijk dat er geen belangrijke budgetten beschikbaar gesteld worden aan het verder ontwikkelen van de E-neus. De enige reden die ik kan bedenken waarom de gehele medische wetenschap en de farmaceutische industrie zich niet als één man achter de E-neus schaart is 'marktwerking'. Als ernstige ziekten in een vroegtijdig stadium worden opgespoord, kan de farma-industrie de helft van zijn geneesmiddelen overboord kieperen en kunnen veel ziekenhuizen gesloten worden. Zoals de grote oliemaatschappijen niet warm zullen lopen voor de ontwikkeling van een watermotor.

Medicijnman

Huisartsen en specialisten zullen zich moeten laten omscholen tot poepsnuffelaars zoals die als medicijnman bij primitieve bevolkingsgroepen al eeuwen dienst deden. We doen wat lacherig over sommige alternatieve genezers, maar de E-neus kon wel eens voor een upgrade van deze beroepsgroep gaan zorgen. Nu wordt ook duidelijk waarom honden elkaar bij de eerste kennismaking intensief besnuffelen.